Melukin on ympäristöongelma

Kävin pitkän ajanjakson jälkeen Helsingissä, ihan siellä kaupungin ytimessä. Edellisen viikon olin viettänyt Joutsijärven rannalla, metsästänyt sieniä, katsellut tähtitaivasta pimeydessä ja ihaillut alkusyksyistä luontoa kellertävine lehtineen. Perjantai-iltana karkasin siskoni kanssa valokuvaamaan auringonlaskua ja juomaan kaljaa nuotion äärelle Porkkalanniemeen. Viikonlopun samoilin Nuuksion kansallispuiston sienimaastoissa kurssilaisten kanssa. Edellisestä Helsinki-vierailusta oli ehkä kulunut jo kuukausi.

img_8444

Se iski yllättävän lujaa: meluyliannostus.

Rakennustyömaan pauke, kiihdyttävät autot, liikennevalojen piippaus, ravintolan musiikki, puheen sorina, moottoripyöräilijän kaahailu ja bussin pihisevät ovet ja muodostivat melumassan, joka sai aikaan päänsäryn. Meluun tottuu, mutta myös hiljaisuuteen jää koukkuun. Oleskellessa enemmän kaupunkiympäristössä kuulo turtuu jatkuvalle melusaasteelle. Helsinki ei edes ole mikään suurkaupunki, mutta osaa silti pitää meteliä häiritsevän paljon.

img_7831

Pahoinvointia melusta?

Melun vaikutuksia ihmiseen on tutkittu paljon. Pitkäaikainen ympäristömelulle altistuminen lisää verenpainetta ja on yksi sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä (Jauhiainen ym. 2007). Melu häiritsee, lisää stressiä, vaikeuttaa oppimista, alentaa vastustuskykä ja unenlaatu heikkenee. Ehkä luonnonrauhaan tottunut häiriintyy helpommin?

Vajaa miljoona suomalaista altistuu päivittäin ohjearvot ylittävälle ympäristömelulle (Lyytimäki & Hakala 2008) kaupungeissa, työpaikoilla ja vapaa-ajalla, mutta silti keskustelu meluongelmista on vähäistä.

img_8245

Melu haittaa myös joitakin luonnonvaraisia eläimiä ja vaikuttaa niiden käyttäytymiseen. Aiheesta on vielä varsin niukasti tietoa, mutta tiedetään, että valaat ja hylkeet häiriintyvät melusta. Pikkulinnut sen sijaan kehittelevät itselleen uudentyyppisiä lauluja kaupunkioloissa, mutta valitsevat mieluiten kotipesänsä kauempaa tiestä kun lähempää. Myös monet lemmikkieläimet stressaantuvat meluisesta kodista ja ympäristöstä.

Paheneneva ongelma

Melu kuuluu niihin ympäristöongelmiin, jotka pahenevat koko ajan. Käytämme entistä enemmän äänekkäitä laitteita ja liikumme paikasta toiseen moottoriajoneuvoilla. Yleinen liikenteen taustakohina leviää entistä enemmän ulkoilualueille, jolloin pelkästään luontoäänistä nauttiminen käy haastellisemmaksi kaupunkilaisille.

Olemme kaikki yksilöitä, joten jokaisen melunsietokyky vaihtelee. Itse nautin enemmän hiljaisuudesta kuin hälinästä, joten koin tarpeelliseksi parantaa itseni melukrapulasta pysähtymällä kotimatkalla Lauttasaaren Vattuniemen rantaan tuijottelemaan tyyntä merta. Luonto on lääke, sillä päänsärkyni katosi ja mieleni rentoutui kun sai päivittäisen luontoannoksensa.

Lähteet:

  • Tapani Jauhiainen, Heikki S. Vuorinen, Marja Heinonen-Guzajevin (2007), Ympäristömelun vaikutukset.
  • Jari Lyytimäki, Harri Hakala (2008), Ympäristön tila ja suojelu Suomessa.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s