Sienihulluus

Joka vuosi, kun sienet alkavat putkahtelemaan maasta, sekoan. Tuntuu pahalta olla missään muualla kuin metsässä etsimässä näitä luonnon aarteita. Sama taitaa olla marja-ajan huipulla ja villiyrttikauden alussa, mutta tällä hetkellä sienet ovat vallanneet ajatukseni.

IMG_7944

Tuntuu suurelta vääryydeltä, että niin iso osa sieniä jää mätääntymään metsiimme, samalla kun ihmiset hehkuttavat luonnollisesta, eettisestä, ilmastoystävällisestä ja kotimaisesta ruuasta. Parhaimpina sienivuosina metsämme tuottavat arviolta jopa 4000 miljoonaa kiloa sieniä. Siellä niitä olisi poimittavana meille kaikille, herkullista ja terveellistä ruokaa ihan ilmaiseksi.

Ongelmana on tietenkin, että ihmiset eivät tunnista sieniä ja pelkäävät poimivansa myrkkysieniä. Varovainen on toki oltava sienimetsässä, mutta pienellä oma-aloitteisuuden puuskalla voi ilmoittautua sienikurssille tai lähteä sienituntijan kanssa metsään. Riittää, että oppii tunnistamaan muutaman sienen, jolloin voi saada hyvin talvivarastot täyteen.

Sienioppia, kuten oppia marjoista ja villiyrteistä, olisi hyvä lisätä kouluihin ja oppilaitoksiin. Nuorena opitut villiruokataidot jäävät hyvin mieleen ja kaupan päälle saa vahvan luontoyhteyden. Kaikilla ei ole vanhempia tai isovanhempia, jotka tuntevat sieniä ja vievät metsään, mutta kaikilla pitäisi olla mahdollisuus oppia. Suuri toiveeni on, että luonnontieteet ja ympäristökasvatus saisivat jonain päivänä isomman roolin koulutusjärjestelmässämme.

IMG_7938

Muita syitä sieniretkien vähyyteen ovat ajanpuute, kiinnostuksen puute ja laiskuus. Siinä onkin meillä ympäristökasvattajilla hommaa saada ihmiset innostumaan sienestyksestä ja muista ympäristöystävällisistä luontoharrastuksista. Innostunut ihminen löytää aikaa tiukasta aikataulustaan ja on tarpeeksi energinen lähtemään metsään.

IMG_7961

Sieniviikko metsän keskellä

Ensi maanantaina lähden viikoksi Kullaalle koulutuskeskus Winnovaan. Syynä on tietenkin sienet. Sienineuvojan opintoni huipentuvat intensiiviseen viikkoon luonnon keskellä, jossa opiskellaan sienien tunnistusta, käsittelyä, lainsäädäntöä, säilöntää ja kaikkea muuta sieniin liittyvää. En malta odottaa. Kirjallisuusmateriaaliin olisin voinut tutustua etukäteen paremmin, mutta se on hankalaa, sillä mieli vie koko ajan metsään.

Ensimmäinen asiakasryhmä minulla on jo heti viikon päätteeksi sunnuntaina Nuuksion Kattilassa. Hyvä vaan, niin pääsen heti testaamaan oppimaani. Taidanpa kirjata uudet opit myös tänne blogiin.

IMG_7965

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s