Toinen maailma

En tiedä johtuuko se siitä, että olen viettänyt lapsuudenkesäni saariston tuulenpuuskissa, tyrskyjen keskellä ja vaihtelevan sään keskellä, mutta saaristo ja meri-ilmasto kiehtovat minua. Ajatus, että asuisin kaukana merestä, tuntuu vieraalta.

Minulla on onni, sillä asun alle kilometrin päästä merestä ja saariston taiasta. Rantaviivaa on tullut ravattua ja lenkkeiltyä edes takaisin lukemattomia kertoja, mutta Espoon saaret ovat kuitenkin pitkään olleet minulle melko tuntemattomia. Isossa Vasikkasaaressa olen vieraillut useita kertoja, mutta silmäni aukesivat Espoon saariston kauneudelle vasta, kun tutustuin tänä vuonna Knapperskäriin, Rövareniin ja Gåsgrundeniin.

Toukokuussa retkikohteeksi valikoitui Knapperskär – teemalla siikaonginta. Tai minun tapauksessa silakkaonginta. Knapperskär sijaitsee Espoon ulkosaaristossa, mutta vain noin kymmenen kilometrin päässä (linnuntienä mitattuna) kodistani Matinkylästä. Saari on vain alle viiden hehtaarin kokoinen, mutta sinne on rakennettu muutama tulenteko paikka ja huussit retkeilijöitä varten. Rantautumaan pääsee myös isommalla veneellä, sillä itärantaa koristaa korkea laituri. Kesäkuusta elokuun alkuun saareen pääsee yleisellä saaristoveneellä, mutta meidän kuusihenkisen retkiryhmän veneen kipparina toimi erätaituri Mikke.

Knapperskär

Vierailumme osui sopivasti lintujen muuttoaikaan, joten pääsin kalastuksen lomassa kuvaamaan ja bongailemaan meriharakoita, vikloja, erilaisia lokkeja, suurta kyhmyjoutsenparvea ja haahkoja. Saarella kasvoi runsaasti ruohosipulia, isomaksaruohoa ja nuoria maitohorsman versoja.

IMG_4336

Illalla meitä helli upea auringonlasku ja tyyntynyt merituuli. Horisontissa kajasti Espoon ja Helsingin valot. Ilman kaupunkien valosaastetta en olisi ikinä uskonut, että olemme niin lähellä pääkaupunkiseutua. Tuntui käsittämättömältä, että muutamien kilometrien päässä sijaitsi liikenteen melu, lauantain yörientoja varten valmistelevat juhlijat, ostoskeskukset ja kerrostalot.

IMG_4407

Viimeisten auringonsäteiden valossa pystytimme telttamme, teimme nuotiolla villiyrteillä höystettyä kalakeittoa ja lettuja, nautimme muutamat oluet ja höpöttelimme maailmanmenosta. Parempaa tapaa viettää lauantai iltaa ei taida olla.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s